5 November 2016

Norskættede ishockeyspillere i NHL (ice hockey players of Norwegian descent in the NHL)

Nettavisen skriver i en artikkel publisert 4. november 2016 om ishockeyspilleren Brady Skjei, f. 1994, som spiller i New York Ranger og som står overfor et gjennombrudd i den amerikanske hockeyligaen NHL. Han omtales som «den tredje nordmannen» i NHL ettersom oldefaren var norsk. Fra før av spiller de vaskekte nordmennene Mats Zuccarello og Andreas Martinsen i henholdsvis New York Rangers og Colorado Avelanche.

På slutten av artikkelen kommer journalisten endelig på at også Dustin Byfuglien, f. 1985, som for tiden spiller for Winnipeg Jets, har norske røtter. På morssiden har Byfuglien røtter i Valdres og på Geilo. Byfuglien var for øvrig med på å vinne Stanley Cup med Chicago Blackhawks i 2010.

For sikkerhets skyld skriver journalisten at det altså er «minst to andre spillere med røtter i Norge». Jeg lurer på hvor mye tid han har brukt på å sjekke spilleroversiktene i NHL-klubbene, for det må være flere andre norskættede som spiller i NHL i dag, både i USA og i Canada. Kriteriet må være at vedkommende er i en NHL-stall i dag og at han har spilt minst én kamp. Utfordringen er at mange slektsnavn kan være både norske, svenske og danske – det er ikke så lett å si hvor Anderson, Erikson, Matheson, Johnson eller Hanson kommer fra. Josh Anderson, f. 1994, i Columbus Blue Jackets, er er et godt eksempel. Canadiske Damon Severson (Syversen?) i New Jersey Devils er også en god mulighet. Og man kan jo stamme fra Norge kognatisk, dvs. gjennom kvinneledd, og da blir utfordringen straks vanskeligere.

Men vi kan gjøre et forsøk. Riley Tufte, f. 1998, som tidligere i år ble draftet av mitt favorittlag Dallas Stars, kan vi se bort fra, for han har ikke debutert i NHL ennå, og spiller for tiden i NCAA for University of Minnesota-Duluth. Paul Gaustad, f. 1982, kunne ha vært kvalifisert, men han la opp etter sesongen 2015–2016 etter å ha spilt for Nashville Predators de siste sesongene. Trevor Moen, f. 1982, ser også ut til å nærme seg karriereslutt. Han er nå såkalt «free agent» etter å ha spilt for Dallas Stars de to siste sesongene.

Brødrene Staal fra Thunder Bay, Canada kan derimot godt vise seg å være av norsk ætt. Jordan Staal, f. 1988, spiller for Carolina Hurricanes, broren Eric, f. 1984, spiller for Minnesota Wild, Marc Staal, f. 1987, er i New York Rangers sammen med Zuccarello og Skjei, mens yngstebroren Jared Staal, f. 1990, har debutert for Carolina Hurricanes, men spiller mest for farmerlaget Edinburgh Capitals. De er oppført som nederlandskættede på Wikipedia, men figurerer også på oversikten «Norwegian Canadians», så her må det undersøkes mer. Samme utfordring med Strome-brødrene? Dylan Strome, f. 1997, spiller i Arizona Coyotes, mens storebroren Ryan Strome, f. 1993, er i New York Islanders. Men her må det også forskes mer.

Men canadieren Ryan Johansen, f. 1992, i Nashville Predators skal visstnok være norskættet. Nick Bjugstad, f. 1992, i Florida Panthers, er bankers. Samme med Erik Gudbranson, f. 1992, i Vancouver Canucks. Jack Skille, f. 1982, høres ikke norsk ut, men årsaken til at han valgte å dra til Norge og Rosenborg under lockouten i 20012–13 var visstnok hans norske aner.

Så da er det minst 6 norskættede spillere per dags dato i NHL, og kanskje også 11 hvis 3 av Staal-brødrene og de to Strome-brødrene kan bekreftes.

English summary: This article is about ice hockey players in NHL of Norwegian ancestry. Some of the players need to be investigated to be absolutely sure about their roots, such as the Staal and Strome brothers, but Erik Gudbrandson and Nick Bjugstad are definately of Norwegian descent, while Jack Skille and Ryan Johanson most surely are. Dustin Byfuglien and Brady Skjei are already confirmed.

Oppdatering 5. november 2016 kl. 19:55: Jeg har opprettet en egen tråd på Digitalarkivets brukerforum. Etter en liten omvei ser det ut til at Brady Skjeis aner kan spores til Nedre Stjørdal i Nord-Trøndelag: https://forum.arkivverket.no/topic/205058-nhl-spillere-med-norske-aner/

Sist oppdatert søndag 6. november 2016 kl. 00:40 (en setningsfeil rettet opp). 

No comments:

Post a Comment