9 January 2024

Tjukke Slekta nr. 1, 2023

 

Fjorårets første utgave av Tjukke Slekta, medlemsbladet til Sør-Østerdal Slektshistorielag, ble sendt ut til medlemmene i begynnelsen av august 2023, og hadde jeg hatt bedre tid sist høst hadde jeg vel kommentert utgaven langt tidligere. «Nyhetsverdien» er derfor kanskje ikke så stor lenger, men artiklene vil jo stå seg lenge, og tidsskriftet fortjener uansett litt oppmerksomhet – og foreningen flere medlemmer. 

Innholdsfortegnelse:

  • Innhold, s. 3.
  • Fra redaksjonen, s. 3.
  • Lars Løberg: Fra Myrgården i Särna til Torgals i Ljørdalen – Anna Olsdatter Zerne, s. 4–16.
  • Solveig Glesaaen: John A. Jevnaker (1887–1978) – husmannsgutten fra Øksna som satte spor etter seg, s. 17–42.
  • Trond Bækkevold/Ronny Rismyhr Haugen: «Så slo jeg meg på fotografien» – fotografer i Sør-Østerdal, Hamar og Øvre Solør 1858–1925, del 7
    • Anders Andersson Hjort (av TB), s. 44–48.
    • Martha Harildstad (av RRH), s. 49–51. 
  • Referat fra årsmøtet i Sør-Østerdal Slektshistorielag 10. mai 2023, s. 52.
  • Årsberetning for Sør-Østerdal Slektshistorielag 2022, s. 53–54.
  • Regnskap for Sør-Østerdal Slektshistorielag 2022, s. 54–55.
Det er altså snakk om 56 sider spekket med slektsartikler og foreningsstoff. Selv om man ikke nødvendigvis har tilknytning til slektene og personene som omtales, kan man lære mye om kildebruk, argumentasjon og hvordan man presenterer funnene sine.

Historikeren Lars Løberg er en gjenganger i bladet. Hvis ikke Slektshistoriewiki hadde vært nede for øyeblikket, ville jeg ha lenket til bibliografien hans, da den er imponerende lang. Det omtalte Ljørdalen er et dalføre og sogn lengst øst i Trysil kommune nær svenskegrensen, og Ole Lørdalen, «skattbonden i Ljørdalen», som var en ane til forfatteren, skal ifølge Trysilboka, bind 1, 1943, s. 505, ha levd fra ca. 1709 til 1787. Han var gift to ganger, og det er den første kona, Anna Olsdatter Zerne (1714–1748), artikkelen handler om, og vi må til Elverums gamle annekssogn Särna for å finne slekten hennes. På siste side av artikkelen blir anetavlen oppsummert med foreldre, besteforeldre og noen av oldeforeldrene. Som vanlig en solid metodisk gjennomgang av tilgjengelige kilder.

Den lengste artikkelen i denne utgaven er levert av Solveig Glesaaen, som også har skrevet en del for Tjukke Slekta tidligere. Forsidebildet av den tidligere husmannsplassen Jevnaker (Teppa) under Sætersmoen ved Øksna i Elverum er hentet fra Digitalt Museum. John A. Jevnaker (1887–1978), «løsungen og husmannsgutten John Jevnaker, som dro til Amerika og ble ingeniør», for å bruke redaktørens presentasjon av ham i spalten «Fra redaksjonen». Glesaaen tar utgangspunkt i Jevnakers 12 siders selvbiografi, supplerer med informasjon hun har søkt frem på norsk og amerikansk side og presenterer slektskretsen til norskamerikaneren med detaljer om slekten både på mors- og farssiden. Dette er både spennende og godt stoff!

I del 7 av bladets artikkelserie om fotografer i Sør-Østerdal, Hamar og Øvre Solør i perioden 1858 til 1925 får vi presentert Anders Andersson Hjort (1855–1902), som endte sine dager i Maine, USA, og Martha Harildstad (1871–1934), som også havnet i USA, nærmere bestemt Minnesota og til slutt Wisconsin. Hjort var født i Ljusdal, Gävleborgs län, Sverige, mens Harildstad var født i Stange. Denne artikkelserien er interessant, og et godt utgangspunkt for videre forskning hvis man ønsker å finne flere detaljer om fotografene. Det er mange Hjort-slekter i de nordiske landene og man sitter og lurer på hvor Anders Andersson tok Hjort-navnet fra. Harildstad var også en periode virksom i Sandefjord, som jeg selv vokste opp i. Hun er ellers omtalt i Torkel Fagerlis artikkel «Fotografer i Sandefjord frem til ca. 1910», publisert 2007 i Kulturminner, som er tidsskriftet til Sandar Historielag, som jeg «selvsagt» også er medlem av. Men jeg ble først medlem 2 år senere, så akkurat den artikkelen har jeg aldri lest.

For øvrig kan det nevnes at Trond Bækkevold i Åmot Historielags årbok Ved Åmøtet 2023 har fått på trykk artikkelen «Tidligere fotografer i Åmot» (s. 51–75) og som baserer seg på artikkelserien i Tjukke Slekta. Kanskje får jeg tid til å skrive litt om Ved Åmøtet 2023 senere i vinter.

English summary: This article is about issue no. 1, 2023 of Tjukke Slekta, the newsletter of Sør-Østerdal Slektshistorielag (Sør-Østerdal Genealogical Society). The society covers the municipalities of Elverum, Engerdal, Rendalen, Stor-Elvdal, Trysil and Åmot. 

No comments:

Post a Comment