Siste utgave av Tjukke Slekta (nr. 3/2023) havnet i min postkasse mandag i forrige uke, og dermed er den 33. årgangen av medlemsbladet til Sør-Østerdal Slektshistorielag fullbrakt. Vi er et lite stykke ut i 2024, så bladet er litt forsinket, men jeg har ingen grunn til å klage. Foreningen og redaksjonen leverer som alltid. Det er nok av interessant lesestoff denne gangen også:
- Fra redaksjonen, s. 3–4.
- Tore Stenberg Falch: Om å trekke forfedre og formødre frem fra glemselen, s. 5.
- Tore Stenberg Falch: Tippoldefar Nikolai - mer enn bare et navn og to årstall, s. 6–15.
- Ronny Rismyhr Haugen: Hvem var Ola Taraldsen i Søstu Trønnes?, s. 16–23.
- Ronny Rismyhr Haugen: Om Enersenstua på Søby og de som bodde der, s. 24–34.
- Trond Bækkevold: Hvem var Bente Kjellsdatter?, s. 35–45.
- Trond Bækkevold/Ronny Rismyhr Haugen: «Så slo jeg meg på fotografien» - fotografer i Sør-Østerdal, Hamar og Øvre Solør 1858–1925, del 9, s. 46–55.
- Halvor Haslerud (av RRH og TB), s. 47–54.
- Mina Westbye (av TB), s. 55.
Tidligere formann i Norsk Slektshistorisk Forening, Tore S. Falch, er en erfaren slektsforsker, men har publisert relativt få slektsartikler. Det er synd, for han har en god fortellerevne og skriver godt. Den første artikkelen er vel egentlig mer et slags forord til den neste. Han minner oss om at slektshistorie lett blir til mange navn og årstall, og at vi vet for lite om våre aner og livet de har levd. Men det er mulig å lete opp informasjon fra ulike kilder og tegne et grunnriss av det levde livet. Falch har gått sin tippoldefar Nikolai Jonsen (1849–1874) fra Deset i Åmot nærmere i sømmene og tegner et levende bilde av forfaren, dens aner og slektskrets for øvrig. Artikkelen er illustrert og har også stamtavler for Nikolai og kona Karoline Olsdatter (1847–1930).
Ronny Rismyhr Haugen forfattet en solid og omfattende artikkel i tre deler i Tjukke Slekta nr. 1, 2 og 3/2022, Om lensmann Tollev Tollevsen Hornset i Rendalen og farsætta hans fra Negard i Stor-Elvdal. I artikkelen om Ola Taraldsen i Søstu Trønnes i Stor-Elvdal tar Haugen opp en løs tråd fra den nevnte artikkelserien og gir også en kritisk gjennomgang av bygdebokens omtale av slektskretsen. Til slutt retter slektsforfatteren noen feil i artikkelserien fra 2022. Kanskje ikke de største feilene, men likevel synes jeg det er bra at det blir gjort.
Den neste artikkelen, som handler om Ovidia Gundersdatter Søby (1872–1914) (Heradsbygda, Elverum) og hennes slektskrets, er både god og underholdende. Slektsoversikten er tettpakket med detaljer og det er mulig at det hadde gjort seg bedre med en mer skjematisk oversikt for lesbarhetens skyld, men for noen detaljer! Ovidias datter Inga Marie Gundersdatter (Inga Botolvsen) (1894–1968) var gift med Marius Botolvsen (1895–1943). Marius var uekte sønn av Barthold Henrik Todderud Ring (1881–1951), og den som leser årstallene nøye vil se at Barthold var en svært så ung far! Det kan for øvrig være en (veldig så) indirekte forbindelse mellom Ring-slekten og min Hoelseth-slekt, men jeg m å vel sjekke ut om det faktisk er snakk om samme Ring-slekt før jeg skriver noe mer ...
Tjukke Slektas andre redaktør, Trond Bækkevold, har også en egen artikkel, Hvem var Bente Kjellsdatter? Forfatteren skriver at han under arbeidet med Slektsbok for etterkommere etter Emil og Anne Marie Uthus (2011) kom over paret Johan Eriksen og Bente Kjellsdatter, der førstnevnte var en bror til en av Bækkevolds aner. Han kom ikke i mål i jakten på Bentes opphav før boken gikk i trykken. Noen år senere dukket det opp et spørsmål om ekteparet (Johan Eriksen (1796–1882) var fra Osen sogn i Trysil, ekteparet endte senere opp i Surnadal av alle steder) i et diskusjonsforum på Facebook. Facebook-tråden ble slettet, men heldigvis har Bækkevold maktet å nøste opp detaljene om slektskretsen og fremfor alt fant han ut av Bentes opphav. En av anerekkene hennes går for øvrig til sorenskriver Niels Rasmussen Muus (f. ca. 1595, d. 1663).
Niende del om fotografer i Sør-Østerdal, Hamar og Øvre Solør 1858–1925 tar for seg fotografene Halvor Haslerud (Årnes 1875–Oslo 1942) og Mina Olava Westbye (Trysil 1879–Voorheesville, New York, USA 1966). Sistnevnte virket kun som fotograf i Norge 2–3 år før hun slo seg ned i USA for godt og giftet seg der, men dokumentasjonen er uansett viktig, selv om presentasjonen av henne er kort.
English summary: This article is about issue no. 3, 2023 of Tjukke Slekta, the newsletter of Sør-Østerdal Slektshistorielag (Sør-Østerdal Genealogical Society). The society covers the municipalities of Elverum, Engerdal, Rendalen, Stor-Elvdal, Trysil and Åmot.
No comments:
Post a Comment